#4 Hoe overleef ik… zonder bakker?

De bakker gaat met vakantie, of met verlof op z’n Belgisch… Gelukkig kun je brood goed bewaren en zo de periode dat we er niet zijn overbruggen. Hieronder een aantal tips om brood lekker te houden;

  • Brood van een ambachtelijke bakker blijft drie dagen zacht en mals mits het in een afgesloten plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaard blijft.
  • Heb je liever een krokante korst? Die krijg je door het brood in een papieren broodzak te bewaren. Van oudsher is dit in België de gewoonte en op verzoek van klanten verpakken wij brood nog in speciale papieren zakken.
  • Als je brood in wilt vriezen doe dit dan zo snel mogelijk.
  • Het is het beste voor het brood als je aparte zakjes maakt met het aantal sneetjes dat je per keer nodig hebt. Iedere keer als je de zak opent komt er namelijk zuurstof bij en dit versnelt het verouderingsproces.
  • Leg het brood liever niet bij andere producten. Smaken en geuren gaan snel over en dat is niet erg lekker…
  • Brood kan in een goede vriezer 2 weken bewaard blijven. Brood dat van nature malser is blijft langer lekker en ook brood dat op z’n Nederlands (wat dikker dus) gesneden is droogt minder snel uit. Als je een witet rand ziet onder de korst dan is dit een teken dat het brood te lang in de vriezer zit.
  • Laat het brood in de zak of een aantal losse boterhammen op een bordje ontdooien. Dit is lekkerder dan wanneer je het ontdooit in de magnetron.