#22 De lekkerste tosti’s…

maak je zelf! Tosti’s, van het Engelse woord toast, zijn erg lekker, iedereen kan ze maken en je kunt er ontelbare variaties mee maken.

De klassieke tosti  is de ham/kaas tosti in Nederland of croque monsieur in België. Standaard maak je deze met twee sneetjes dik gesneden casino wit brood met ham en kaas (en getopt in béchamel saus). Tosti’s zijn overigens niet gezonder of ongezonder dan een gewone boterham met ham of kaas. Gezonder worden ze wel als je volkorenbrood gebruikt en bijvoorbeeld ontvette ham en of 30+ kaas. Nog een tip; de tosti’s worden in het ijzer minder geplet als je brood van een dag of twee dagen oud gebruikt (zie foto’s ons brood was vers…).

De croque madame lijkt op de monsieur maar dan zonder saus en met een spiegeleitje. Verder zijn er nog vele varianten zoals de tosti Hawaii met ananas, Italiaanse tosti’s met pesto en parmaham of tosti’s met geitenkaas. Allemaal heerlijke hartige varianten, maar zoet zijn ze eveneens erg lekker. En ook met ander brood dan wit of bruin brood kun je een tosti maken. Wij zijn fan van deze variant:

Tosti met rozijnenbrood, appel en mascarpone

Je hebt nodig; sneetjes rozijnenbrood, een stevige appel (bijvoorbeeld een Granny), mascarpone, kaneel  en een bolletje vanille ijs.

tosti_uit_rooster

Tosti uit ijzer

Tosti_in_de_maak

Met appel belegd

Besmeer de boterhammen rijkelijk met mascarpone, leg hierover partjes appel en strooi hier een beetje kaneel over. De tosti kan nu in het ijzer en is heerlijk met een bolletje vanille ijs en nog wat kaneel.

Smakelijk!