15 voordelen van volkoren | en Ronalds commercial!

Volkoren, vol vezels, vol smaak. De commercial opnemen was een hele ervaring. Ronald vond het erg leuk en interessant voor een dagje, want het wachten duurde lang en werd er ‘weinig echt gewerkt’. 6 man sterk voor zo’n 15 seconden… Het ging vooral om het brood en dan met name volkoren, want dat biedt zeker 15 voordelen:

Volkoren biedt net een beetje meer dan andere broodsoorten. Er wordt momenteel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar voeding en leefstijl. En volkoren blijkt telkens weer het ‘superfood’ dat we eigenlijk allemaal zouden moeten* eten. 15 Voordelen van volkoren:

 1. Volkoren is voedzamer dan wit of tarwe brood door de vele voedingsvezels (2,3 gram per boterham. Een witte boterham levert 0,8 gram vezels, een tarwe 1,8 gram).
 2. Volkoren verlaagt via de bioactieve stoffen, het risico op hart- en vaatziekten.
 3. Volkoren verlaagt de kans op diabetes type 2.
 4. Volkoren verlaagt de kans op darmkanker doordat de darmwand gezond blijft en er minder ontstekingen en wondjes ontstaan.
 5. Volkoren heeft een positief effect op je bloeddruk en cholesterol.
 6. Volkoren levert het lichaam plantaardige eiwitten.
 7. Volkoren levert veel mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor, ijzer en zink.
 8. Volkoren levert veel vitamine E, B1, 2, 3, 5, 6, 9 en ook 11 foliumzuur.
 9. Volkoren houdt de darmen in beweging, zie puntje 4, en zorgt daardoor voor een goede darmflora en stoelgang.
 10. Volkoren is er in meerdere smaken. Volkoren zegt alleen iets over de verwerking. Het is geen graan. Vind je dus volkoren tarwe niet zo lekker, dan kun je altijd nog kiezen voor spelt volkoren, rogge of mais volkoren – dat laatste hebben we niet, maar ik blijf zeuren 😉
 11. Volkoren is minder bewerkt dus gezonder, maar ook duurzamer, omdat minder graan verspild wordt.
 12. Volkoren leidt tot minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Belangrijk voor diabetes, maar ook om snoepmomentjes, de suikerdip, tegen te gaan.
 13. Volkoren eten zorgt voor een gezonder gewicht. De vezels zorgen voor een ‘vol gevoel’ wat lang aanhoudt. Hierdoor ga je minder snacken en snoepen waardoor je gewicht verliest of op een gezond gewicht blijft.
 14. Volkoren is relatief goedkoop. Je bent dus sneller voldaan en langer verzadigd. Je eet hierdoor minder en snoept waarschijnlijk minder waardoor je uiteindelijk minder uit hoeft te geven.
 15. Volkoren bij een bakker is het gezondst. Het brood mag bij een ambachtelijk bakker alleen volkoren eten als het 100% volkoren is. Koop je bij een bakker, dan weet je dit dus zeker. Bij crackers, koekjes, cruesli is dit vaak niet het geval.

Bronnen: voedingscentrum, brood.net, brood en gezondheid, consumentenbond, gezondleven.be, mijngezondevoeding.be, eos wetenschap. *We gaan hier uit van een gemiddeld persoon. Het kan zijn dat het voor jou persoonlijk anders ligt – om wat voor reden dan ook. Diëtisten en voedingswetenschappers zijn hierin gespecialiseerd. Raadpleeg deze personen of een arts bij vragen voor jouw persoonlijke situatie.