Zitten er minder calorieën in een geroosterde boterham?

We hebben allemaal weer heerlijk genoten en gegeten tijdens de Paasdagen. Tijd om weer even te focussen. Een croissantje minder en een gewone boterham meer. Er wordt veel zin en onzin over voeding geschreven. Eén vraag die ik tegenkwam: ‘val je af door geroosterde boterhammen te eten?’ Lees hier het antwoord:

Sommige mensen denken dat wanneer je een boterham roostert deze minder calorieën bevat. Het idee zou zijn dat de boterham lichter is dus minder kilocalorieën bevat. Tja. De gedachtegang volg ik, maar het is natuurlijk onzin. Een snee brood blijft een snee brood van ongeveer 85 calorieën. Of deze nou in een broodrooster of in een tosti-ijzer gezeten heeft of niet. Dit is dus zeker een fabeltje.

Wat gebeurt er wel? Door het roosteren wordt er vocht onttrokken aan het brood (en dus heb je per 100 gram wel wat meer brood), waardoor het lekker knapperig wordt. En weer even lekker warm. En daar schuilt juist het gevaar! Tenminste, als je gezond wilt eten. We komen namelijk niet aan van een boterham, daarin zit minder dan 1 gram vet. Maar wel van teveel boterhammen, met verkeerd beleg. En op zo’n warme geroosterde boterham is een laag boter met een beetje zeezout superlekker, of kaas, of chocopasta of een eitje met wat mayonaise… Knapperige producten hebben als eigenschap dat mensen deze makkelijk ‘weg-eten’ en er uiteindelijk meer van eten. En dat werkt natuurlijk niet als je af wilt vallen.

Goede tips om gezond te genieten van je geroosterde boterham: beleg hem met kipfilet en komkommer, rookvlees, hüttenkäse met tomaatjes of verse aardbeien. Ook genieten, maar dan net wat verantwoorder. 

Overigens is brood roosteren een perfecte manier om toch nog van je oude brood te genieten. Dat scheelt weer in voedselverspilling. Zie dit linkje voor nog meer oud brood tips, smakelijk!