Ik ben eerlijk, ik haal deze twee altijd door elkaar. “Die ene is toch die keiharde”, zei ik dan? Maar bij ons niet, want pepernoten horen niet keihard te zijn. Dus daarom voor eens en voor altijd het verschil tussen de pepernoot en de kruidnoot:
De pepernoot is gemaakt van roggemeel en is meer een brokje en is zachter van structuur. Als je ze te lang bewaard, worden ze dus keihard, maar ze horen wat zachter te zijn. Ze zijn gekruid met anijs en op smaak gebracht met honing.
De kruidnoot is rond met een platte onderkant en krokant. Gemaakt van tarwemeel en gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder kardemom en witte peper. Peper zit dus in de kruidnoot. Zwarte piet strooit vooral met de kruidnoten en niet met pepernoten.
Om tot slot helemaal precies te zijn; specerijen geven de smaak aan de kruidnoot en niet kruiden. Specerijen komen uit warme landen met een tropisch klimaat (sinds de koloniale tijd dus in ons land) en kunnen uit wortels, meeldraden, zaden, peulen, de bast of bloemknoppen bestaan. Ze zijn wat pittiger van smaak dan kruiden, die doorgaans uit landen met een gematigd klimaat komen en van bladeren en stengels komen (bron: de Kruidenbaron). Dus feitelijk klopt de naam kruidnoot niet eens…