Wanneer eet een bakker?

Wij krijgen veel vragen over hoe Ronald zijn leven er dagelijks of wekelijks uitziet. Wanneer hij begint met werken, wanneer hij klaar is of hij nooit moe is, wanneer hij slaapt en wanneer hij eet.

Ik vond de vraag wanneer hij eet altijd nooit zo interessant; “Nou, gewoon, als wij ook eten”. Een  aantal weken geleden was ik echter om half 10 ’s morgens bij een collega bakker en die zat lekker aan de bami, want hij had tenslotte een hele ‘dag’ gewerkt. En ik weet dat er ook bakkers zijn die graag aan één stuk door slapen als ze klaar zijn. Na het middageten naar bed gaan en om 24u weer gaan werken en dus de avondmaaltijd overslaan.

Tijdens de nacht als het productieproces in volle gang is, dan hebben de bakkers geen tijd om rustig te gaan zitten. Ze nemen dan een kop koffie en eten wat tussendoor. Ronald overigens niet, die proeft alleen 😊 Om half 8, de winkel is dan open en het merendeel van de producten moet dus af zijn, ontbijten de bakkers samen. Net als de meeste mensen. Daarna gaan ze of nog even door of richting huis. Ronald werkt meestal tot de lunch door en dan eten wij samen. Hierna gaat hij naar bed. Ronald kan gelukkig goed in blokjes slapen. Dat kan niet iedereen die nachtdiensten draait. Om 13 uur gaat hij er in en tegen 17 uur wordt hij wakker. We koken dan en eten rond gewone avond-eet-tijd avondeten. Na het avondeten is het voor ons ook gewoon avond. Ronald berekent de productie voor de volgende dag en bepaalt vervolgens hoe laat hij die nacht begint. Op vrijdag is dat om 21 uur al, hij eet dan niets meer. Op andere dagen varieert het. Of hij begint met de broodbakker mee om 24 uur of hij begint tegen 2 à 3 uur ‘s nachts. Dan eet hij vaak een stuk fruit en zet vervolgens als hij in de bakkerij aankomt meteen een grote kan koffie. Ons eetleven is dus redelijk normaal al is het wel zo dat als je moe bent of geen tijd neemt om te eten, je gemakkelijk gaan snaaien en snoepen. Valkuil met al dat lekkers voor je neus!