Wat is het verschil tussen een krent en een rozijn? Speculoos en speculaas? Ontbijtkoek en peperkoek? Hollands en Belgisch worstenbrood, een…
Veel termen en woorden gebruiken we door elkaar, wij ook. Toch was het tijd om een lijstje te maken, want we krijgen best vaak vragen:
Speculaas versus speculoos
Ronald heeft alweer verse speculaas gebakken. De Belgische bakkers hebben het echter altijd over speculoos. Speculoos is ook typisch Belgisch. De geur komt bij het bakken overeen en dat komt door de kaneel. Die zit in beiden, maar speculaas bevat meerdere kruiden en specerijen zoals nootmuskaat, korianderzaad, anijszaad en witte peper. Speculoos bevat dus alleen kaneel en is ook bekend van de pasta voor op brood!
Krenten of rozijnen?
Om krenten en rozijnen te krijgen moet je druiven drogen. Hierdoor krijgen ze de bruine kleur en zoete smaak. Om rozijnen te krijgen moet je de druiven ongeveer 3 weken drogen. Voor krenten worden kleinere druiven gebruikt, deze lijken een beetje op bessen, en deze worden korter gedroogd. De voedingswaarde is van beiden gelijk en je kunt ze op dezelfde manier gebruiken. Net als cranberries, die ook erg lekker zijn als vulling. Wij gebruiken trouwens altijd rozijnen.
Onze klassieker, Belgisch of Hollands worstenbrood
Voor Belgen is een worstenbroodje in brooddeeg hetzelfde als voor Italianen ananas op een pizza; dat kan niet. Punt. Toch vliegen bij ons de Hollandse worstenbroodjes – dus in brooddeeg – de winkel uit en ook Belgen komen er extra voor. Het Hollandse worstenbroodje is eigenlijk het Brabantse worstenbroodje. Een Belgisch worstenbrood is veel groter doordat deze gemaakt worden met getoerd gerezen deeg. Ook wel bladerdeeg genoemd. De Belgische worstenbroden kunnen we ook dubbel maken, maar dat doen we alleen met Verloren Maandag.
Crème au beurre of slagroom
Botercrème lijkt op stijfgeklopte slagroom, maar smaakt heel anders. De gebakjes met crème of slagroom kunnen ook op elkaar lijken. Ook met botercrème kun je een gebakje aanzetten of een mooie toef spuiten, maar de structuur en smaak is heel anders. Slagroom is veel luchtiger. Het is niet zo gemakkelijk om een goede crème au beurre te maken; deze kan snel schiften. Botercrème heeft wel een paar voordelen; het blijft langer goed. Dus als je twijfelt over aantallen dan kun je een crème gebakje altijd een dagje langer bewaren. En botercrème hebben wij bijvoorbeeld ook met mokka; erg lekker met cake!
Een tarwe of een grijs of een grof?
Dit is allemaal hetzelfde! Cultuurverschil komt hier weer om de hoek kijken. Een Nederlandse klant bestelt een tarwe of een bruin. Een Belgische klant een grof of soms een grijs brood. Als een Nederlandse klant om een grof brood vraagt, zouden we een akker of een maltkorn pakken. Soms verwarrend, maar vooral ook een leuk dat dit in het grensgebied zo is.
Peperkoek versus ontbijtkoek
Ook deze valt in de categorie Nederland-België. Een Belg heeft het over peperkoek, de Nederlander over ontbijtkoek. Al wordt in Brabant vaak ook peperkoek gezegd.
Belgische of Hollandse appelbollen?
Wij hebben ze, vanaf volgende week dus, allebei! De Nederlandse appelbol is die met harde suiker bovenop. De Belgische heeft een ander deeg en is afgepoederd met bloemsuiker. Verder zijn de appels hetzelfde en ook de vulling, heerlijk met kaneel, is gelijk.
Roombroodjes of koffiekoeken?
Zeker in de zomer, als er wat meer toeristen in het dorp zijn, wordt er regelmatig gevraagd naar roombroodjes. Dit zijn zachte broodjes, Hollandse sandwiches, met daartussen gele room. Deze hebben wij niet; we hebben al 10 soorten echt Belgische koffiekoeken. Die overigens door Nederlanders ook vaak koffiebroodjes genoemd worden.
Dat waren er een aantal. Heerlijk die verschillen! Wij zijn ze inmiddels zo gewoon, of gewend 😉, dat we het niet meer opmerken. Heb je nog vragen over producten of over grondstoffen? Stel ze gerust. Ook daar zijn we voor!