Speculaas of loos?

Wat is het verschil? Of is er geen verschil? Wij maken speculaas. We blijven een Belgische bakkerij met ook Nederlandse invloeden. Speculaas is typisch Nederlands en speculoos Belgisch. Het verschil zit in de ingrediënten en in het bakproces:  

Speculaas is een koekje dat gemaakt wordt met speculaaskruiden. Wat zijn speculaaskruiden? Je kunt ze zo kopen of los toevoegen aan je deeg. Speculaaskruiden bevatten witte peper, kaneel, noodmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder en kardemom. De verhoudingen zijn het geheim van de bakker 😉

Speculoos bevat hooguit kaneel. Verder is het ‘specerijen-loos’. Het speculoosje krijgt haar specifieke smaak vooral door de suiker in het koekje te laten carameliseren. De oorsprong van de verschillende koekjes gaat terug naar de koloniale tijd. Nederlanders konden door hun koloniale handel gemakkelijker aan verschillende kruiden komen dan de buurlanden. Belgen konden de kruiden kopen, maar dat was veel te duur. Ze gingen ze daarom namaken en daaruit is het populaire speculoosje ontstaan. Eeklo is speculoosstad bij uitstek. Ooit waren daar zeven speculoosfabrieken!

Wij maken dus speculaas. Ze zijn er nog niet, maar over twee weekjes liggen ze zeker in onze nieuwe winkel!