Soms twijfel je

Soms twijfel je over keuzes die je moet maken. Wij staan voor een flinke verbouwing en moeten veel beslissingen nemen. Zo veel, dat ik af en toe denk ‘laat maar, we verbouwen helemaal niets!’ Wanneer doe je het goed? Garanties krijg je niet, maar het afgelopen weekend was het ineens allemaal heel helder en duidelijk:

Er moeten dingen veranderen. Het is nog nooit zo druk geweest als dit Paasweekend. We waren goed voorbereid; alle bestellingen waren ingevoerd, alles was berekend, de bakkers ‘stonden er goed op’ en er waren genoeg winkeldames. Echter, vanaf 7 uur ’s morgens was er een stormloop die pas tegen 11 uur stopte. Er zijn duizenden pistolets de deur uit gegaan, meer dan 1000 koffiekoeken en de aardbeien waren niet aan te slepen. Ronald heeft non-stop degen gedraaid, pistolets laten rijzen, ze gebakken, hup naar de winkel en weer door, maar we hadden eenvoudigweg niet genoeg bakplaten, plaatkarren en de oven zat vol. Bakken, goed bakken, heeft tijd nodig en geduld is een schone zaak, maar oh wat was dat vervelend. Gelukkig was het mooi weer en hadden klanten alle begrip. En natuurlijk is het een groot compliment dat mensen voor ons in de rij staan, maar voor mij werd één ding heel duidelijk. Er moeten dingen anders! En wat precies moet er dan anders?

  • Een oven erbij zodat we flexibeler zijn.
  • Twee kassa’s. Eén afrekenpunt is echt te weinig.
  • Een grotere winkel of althans een grotere ruimte waar klanten kunnen staan.
  • Een andere indeling in de bakkerij. We werken zo efficiënt mogelijk, maar de bakkerij is zo’n 30 meter lang en door de jaren heen uitgebreid. Het gevolg is dat niet alles even logisch ingedeeld is en we veel extra meters maken.

Al deze punten zijn snel getypt. Het zijn maar 4 dingen. Maar het is minder snel gerealiseerd. Het behelst nogal wat; de winkel en de bakkerij aanpakken en nieuwe machines. Maar het moet. We willen namelijk nog een behoorlijk aantal jaar vooruit. We willen klanten nog beter kunnen helpen, het mooie bakkersvak laten zien, nog zoveel producten bedenken en andere ideeën uitwerken. En hierin worden we nu tegengehouden door het pand. Dus: we gaan ervoor, hoppa, schouders eronder en gaan!