We werken veel, maar eten tussendoor ook met familie. Dit jaar wordt het een brunch en daarvoor zijn we aan het zoeken naar lekkere recepten, die vooral niet te veel tijd kosten 😉
Hartige taart met broccoli en zalm
Deze taart kost niet veel tijd om te maken – oventijd half uur – en je hebt er niet veel voor nodig. Alleen een keukenmachine en een ingevet bakblik of springvorm. Ideaal!
Ingredienten:
- Stronk broccoli
- 200 gram verse zalm
- 4 eieren
- 250 ml melk
- 200 ml crème fraȋche
- 6 sneetjes oud brood
- Geraspte kaas
- Cherry tomaatjes
- Citroensap
- Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de broccoliroosjes in een paar minuten beetgaar. Spoel ze af en laat ze goed uitlekken (belangrijk anders wordt je bodem te vochtig). Snijd de zalmfilet in kleine blokjes en kruid ze met zout, peper en 1 eetlepel citroensap. Verkruimel het brood met korst in de keukenmachine. Klop in een kom de eieren los met crème fraîche en melk en meng het broodkruim en de kaas erdoor. Verdeel dit mengsel in een ingevette taartvorm of bakblik (doorsnede 24-28 cm) en leg de blokjes zalm met de broccoliroosjes en kerstomaatjes erin. Strooi er nog wat zout en peper over en bak de taart in de oven in 35 minuten goudbruin en gaar.
Broodbakjes met roerei
Deze hebben we al eerder gemaakt – ook snel klaar – en eigenlijk gruwt Ronald er een beetje van. Je hebt een deegroller nodig, een muffinbakblik,
Ingredienten:
- 8 sneetjes breed brood (wat grotere sneden dus)
- Vloeibare margarine
- 6 eieren
- Melk
- Naar smaak peper en zout, bosuitjes, peterselie
- Eventueel uitgebakken spekjes, champignons of garnalen.
Verwarm de oven voor op 200°C. Rol de sneetjes brood iets uit – hier gaat het mis bij Ronald, dit trekt hij niet zo goed. Bestrijk de boterhammen aan beide kanten dun met vloeibare margarine en duw elk sneetje in de holte van een muffinvorm tot een bakje. Bak de broodbakjes in de oven in 10 minuten knapperig bruin.
Maak vervolgens roerei naar smaak. Je kunt hier ook spekjes aan toevoegen, gebakken champignons of garnalen.
Wip de broodbakjes uit de muffinvorm en zet ze op bordjes. Schep de vulling erin. Garneer met uiringetjes of peterselie.
Kerststerrenspiesjes
Alleen het woord is lastig. Dit is gewoon leuk voor kindjes en niet echt een recept. Je hebt een steker nodig in de vorm van een ster of kerstboompje en satéprikkers.
Ingredienten:
- Boterhammen; verschillende soorten is het leukst.
- Beleg naar keuze. Zorg er alleen voor dat het niet makkelijk van je boterham valt. Hagelslag werkt niet zo goed, chocopasta weer wel.
- Rauwkost, kaasblokjes en knakworstjes als garnering en ‘tussenstukjes’.
Beleg de boterhammen zoals je wilt; met kaas, met worst, rookvlees, zalmsalade of preparé, pindakaas of chocopasta, omelet, met wat sla of augurk ertussen. Je kunt alle kanten uit!
Duw een boterham met een beetje boter (voor de lijm zeggen ze hier) op de belegde boterham. Duw echt goed aan. Snijd vervolgens de figuurtjes uit. Schuif deze, afwisselend met een tomaatje, worstje of kaasje, op de spiesjes en klaar is kees!
Geniet ervan! En als iemand nog recepten heeft, stuur maar door!