Ronald aan het haver met desem

Er is meer in de wereld dan tarwe. Spelt is andere graansoort, maar ook gerst, kamut, rijst en haver. Ronald heeft een haverdesembrood met cranberries ontwikkeld. Al een tijdje geleden, maar hij gelooft zo in deze combinatie dat hij met dit brood mee gaat doen met een bakwedstrijd:
De Bakery Awards, waar we 1,5 jaar geleden de tweede plaats bemachtigden met de tijgerpistolet, worden in maart weer gehouden.

In de categorie luxe brood gaan we dus meedoen met het havercranberrybrood. Grappig, want haver was vroeger, in de 12e eeuw, juist geen luxe brood. Het gewone volk at haver en de rijkere mensen aten tarwe.

Haver is erg gezond. Het is rijk aan eiwitten. De beroemde Schotse porridge, een soort pap, is gemaakt van haver. Haver verzadigt snel en houdt de bloedsuikerspiegel gelijkmatig en verlaagt het cholesterol gehalte.
Van nature bevat haver geen gluten (let op; het brood is niet gluten vrij door de kruisbesmetting in de verwerking op de akkers en bij de molens). Gluten heb je nodig om veerkracht in een brood te krijgen. Zonder gluten heb je geen gerezen brood. Geen of weinig gluten maakt de verwerking dus niet makkelijk. En de vormgeving is ook één van de criteria…

Haver laat zich, net als rogge, goed combineren met zoet. Vandaar de keuze voor cranberries. Door desem toe te voegen is het echt een uniek en karakteristiek broodje geworden. Wij waren thuis aan het testen en ook Ravi vond het warm heerlijk 😊

We zijn benieuwd wat de jury van ons brood vind. Eten jureren is lastig. Zoveel smaken, zoveel voorkeuren en we blijven dan toch die Nederlandse bakker in België. Dat was namelijk een kritiekpuntje bij de pistolets. We zullen zien!