Ook Ardeense boezems en wat is jullie favoriete brood?

Deze week hebben we witte desem boezems. Bij het verder uitwerken van de boezemactie kwamen we al snel tot de conclusie dat we meerdere soorten boezems wilden. Zo kunnen we meer mensen laten genieten van het brood en uiteindelijk meer aan het goede doel, borstkankerpreventie, onderzoek schenken. Welke broden moesten dat worden?

We hebben gekeken naar broodsoorten die favoriet zijn bij onze klanten en er moest van Ronald ook wel een typisch Belgisch brood in. Vanaf maandag hebben we volkoren boezems, de week daarna de Kempische variant en we sluiten af met Ardeense boezem.

Een typisch Belgisch brood. Ardeens. Voor ons is dit één van de standaard broden. We kregen de vraag waarom dit nou een echt Belgisch brood is en waar het vandaan komt. Die vraag leek makkelijk, maar het antwoord is een beetje gissen. De benaming Ardeens lijkt te komen van de Ardennen en een verbastering van ‘Ardenner’ (al is er een groep taalliefhebbers die Ardeens afkeurt en weigert te gebruiken). Ardenner ham kennen we en Ardense salami. Dit zegt bij deze producten ook iets van de herkomst, maar dat heb ik van ons Ardeens brood niet kunnen vinden. Het is in ieder geval geen graansoort uit de Ardennen. Mijn zoektocht gaat dus nog even verder, maar in ieder geval zijn er in de laatste week van juni Ardeense boezems uit Baarle!

Wij hebben dus gekozen voor deze broodsoorten. Straks in de noodwinkel zullen we ons assortiment moeten inkrimpen. Welke broden mogen er volgens jou niet ontbreken? We willen natuurlijk zo min mogelijk mensen teleurstellen… Wit, tarwe en Ardeens zullen er zeker zijn en ook Volkoren is een brood dat erin moet. Maar moeten alle vormen; breed, smal, rond, galet? En dan hebben we nog 10 granen, protectie, kempisch, akker, maltkorn, Vikorn en natuurlijk speltvolkoren, rogge, de desems, zeebonk en onze zogenaamd eigen broden Adams Goud en het Lijn 29 brood. Over smaak valt niet te twisten, maar kiezen is ook lastig! Dus als je met ons mee wilt denken… laat het gerust weten!