Met deze tips lukt (rustig) ontbijten wel!

Grofweg zijn er twee redenen waarom mensen moeite hebben om te ontbijten: geen tijd of geen trek. Toch is ontbijten goed voor je en is het beter de dag met een ontbijt(je) te beginnen.

De nadelen van niet ontbijten ervaar je misschien niet meteen, maar van de voordelen profiteer je meteen. Het lichaam heeft na een aantal uur rust energie nodig om weer op gang te komen. Door deze brandstof kun je je beter concentreren en presteren, heb je minder kans een slecht humeur en het belangrijkste, je spijsvertering komt op gang. De eerste belangrijke voedingsstoffen worden door het lichaam opgenomen en hierdoor blijf je uiteindelijk beter op gewicht.

Ontbijten dus voortaan! Jezelf ‘dwingen’ is de belangrijkste tip voor de niet-ontbijters die geen trek hebben. Het lichaam moet eraan wennen dat je wel vroeg eet en dat duurt ongeveer 30 dagen. Een maand duurt het ook voordat je zelf gewend bent aan een nieuwe gewoonte. Een verandering heeft tijd nodig.

Jezelf dwingen klinkt tegenstrijdig en is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je ’s ochtends wakker wordt dan is je bloedsuikerspiegel op zijn laagst. Een beetje zoet, zoals jus of zoete kruidenthee, drinken helpt om de eetlust op gang te helpen. De dag met koffie starten is minder slim als je moeite hebt met ontbijten, want koffie remt juist de eetlust. Even bewegen, yoga oefeningen doen of buiten rennen, is eveneens een goede manier om je eetlust op te wekken.

Zorg dat je iets eet wat je lekker vindt. Voor de een is dit een boterham, voor de ander fruit of (zelfgemaakte) granola met yoghurt. Iets minder gezond ontbijten is beter dan helemaal niet ontbijten. Een eierkoek, bananenbrood of ontbijtmuffins kunnen daarom goede opties zijn. Ronald heeft een paar overheerlijke ontbijtmuffins met bessen, appel en noten getest, zie het volgende stukje!

Lukt het wel om in het weekend of op een vrije dag om te ontbijten? Misschien om dat alles dan toch net wat rustiger verloopt? Dan speelt het hebben van te weinig tijd misschien toch een rol. Als je je ’s morgens namelijk moet haasten dan heeft het lichaam niet de rust om een hongergevoel aan te maken. Het beste is het om een kwartiertje eerder op te staan zodat je echt de tijd hebt om rustig even te zitten.

Sommigen moeten zo vroeg op dat echt ontbijten geen optie is. Ook wij moeten vroeg beginnen. De winkeldames beginnen om 6 uur, maar de meesten eten iets voor ze beginnen. Een boterham is zo gemaakt, maar je kunt ook de avond van tevoren al wat klaarmaken. Smoothies kun je voorbereiden, fruit ook en de muffins van net blijven een paar dagen lekker.

Opties zijn er genoeg. Belangrijk is het om ontbijten in je vaste ochtendritueel te krijgen en dat kost even een inspanning, maar die is het meer dan waard. Succes!