Jij bent toch dat meisje dat…

de hele tijd de trap op en af rent? Dit zei een onderhoudsmonteur deze week tegen mij. Nou is ‘meisje’ misschien wel een compliment, maar ik ren echt niet alleen maar de hele dag de trap op en af. Wat doe ik dan wel? Die vraag krijg ik vaker:

Het korte antwoord: echt vanalles en nog wat. In principe sta ik niet echt in de winkel. Op zondagen ben ik er wel altijd voor de winkel, maar dan ben ik vooral in de bakkerij. Ik vul aan, zorg dat bestellingen in de koeling gezet worden, ga bezorgen als het nodig is, maak salades en, vooral heel veel, smoskes. En we moeten altijd veel opruimen, poetsen en kruimels vegen.

Op andere dagen ren ik inderdaad veel de trap op en af. Dit omdat we boven de administratie doen . We, want daar helpt collega Ellen ook bij mee. Gelukkig wel, want die administratie is stiekem best veel werk. De kassa’s moeten geteld worden, net als de broodautomaat. Deze wordt geteld en met het muntgeld kunnen we de kassa’s weer aanvullen met klein geld. Facturatie hoort bij de administratieve taken net als het verwerken en archiveren van leverbonnen, werkbonnen, broodkaarten en allerhande andere papieren die binnenkomen.

Iedere maand maak ik de personeelsplanning en verwerk ik de uren. De planning volgen we iedere week op, omdat er regelmatig wijzigingen zijn. Nu zeker met al die zieken… Bij de personeelszaken hoort ook het stukje stagiaires. We zijn een erkend leerbedrijf voor bakkersopleidingen en marketingcommunicatie.

Marketingcommunicatie? Ja, want van origine ben ik marktonderzoeker. Ik heb jarenlang allerlei vakken marketing research gedoceerd en doe dit nu nog een klein beetje in opdracht. Marketing is mijn ding. Ik vind het het leukste om iedereen te laten zien wat wij, of een ambachtelijke bakker doet omdat het iedere dag weer zo bijzonder en anders is. Dus dat probeer ik vooral zoveel mogelijk te doen. Concreet houdt dat bijvoorbeeld het schrijven van deze stukjes in, de nieuwsbrief in elkaar zetten, de krijtborden en etalage in het dorp bijhouden, de website up-to-date houden en Facebook en Instagram regelmatig van posts voorzien. Ook het schrijven van Ronalds bakkerslevensloop, receptenboek (komt in de winkel te staan!) en het maken van ons filmpje hoorde hierbij en bij het ontwerpen van de winkel ervoor zorgen dat de bakkers meer in het zicht komen.

Dus wat doet dat ‘meisje’? In ieder geval meer dan alleen de trap op en af rennen. Ik noem mezelf meestal manusje van alles en die rol past mij ook het beste!