Broodwattes?! | Verspiltip nummer 1

De echte Belg kent het en houdt ervan. Nederlanders niet zo, al komt het recept steeds vaker voorbij – 5 jaar geleden deelde ik het ook al. Ronald is nog niet dolenthousiast, maar ‘onze Belgen’ wel! Broodpudding! Het lijkt een beetje op een soort cake gemaakt van…? Brood, al zit dat er bij ons niet in. Ideaal om restjes mee op te maken. Probeer het ook zelf:

Het past perfect bij deze tijd. Het weggooien van voedsel is sowieso zonde. Het is niet duurzaam en tegenwoordig ook nog eens duur. De prijzen lijken voorlopig nog wel even te blijven stijgen. Wij krijgen in ieder geval nog wekelijks brieven van onze leveranciers die beginnen met ‘helaas zijn wij genoodzaakt om…’. Met oud brood kun je heerlijke dingen maken zoals wentelteefjes, tosti’s, croutons of broodpudding.

Broodpudding is een oud Belgische lekkernij. Het recept gaat terug naar de Middeleeuwen. Ook toen was het een zonde om eten weg te gooien. Oud brood liet men een beetje weken in melk en men voegde suiker, ei en rozijnen toe. Dit mengsel werd een brij en in een vuurvaste vorm gebakken met als resultaat een soort koek of cake.

Ronald is hier al een tijdje mee aan het experimenteren. Hij wilde graag iets anders dan brood. Dus wij hebben test met sandwiches, croissants en koffiekoeken! De smaak kan dus iedere keer een beetje anders zijn. Kom proeven of…

Probeer zelf dit recept:

Benodigdheden:

  • 300 gram oud brood. Dit is ongeveer 1 brood, maar dan zonder kruim (zonder korstjes dus). Liefst een brood zonder granen en pitjes. Een tarwe of volkoren is perfect.
  • een halve liter melk
  • 200 gram kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 50 gram rozijnen. Gedroogd fruit kan ook lekker zijn
  • een eetlepel kaneel en/of vanillesuiker

Bereiding:

Doe het brood in een kom en giet er lauw geworden gesuikerde melk over. Laat dit een beetje weken en kluts ondertussen de eieren. Plet het mengsel vervolgens met een vork (of met je handen als je niet zo’n viezerik bent) tot het een dikke, smeuïge brij wordt. Voeg de gewelde rozijnen, kaneel, vanillesuiker en eieren toe. Giet alles in een ingevette bakvorm. Laat dit ongeveer 60 minuten in een hete oven, 200 graden, bakken. Controleer regelmatig of de broodpudding goed gaar is en geniet – lauwwarm of koud – van deze Belgische lekkernij!