#17 Brooddegen

Wij hebben de afgelopen weken weer flink gepoetst. Twee keer per jaar, ‘net voor het verlof’, is het tijd voor de grote schoonmaak. De rest van het jaar wordt er natuurlijk ook iedere dag schoongemaakt. We moeten altijd goed vegen, want we hebben nogal veel bloem en water met bloem wordt; brooddeeg! Maar brooddegen is erg leuk om te doen. Wat heb je hiervoor nodig?

  • 3 kopjes witte bloem.
  • 1 kopje zout.
  • Een half kopje handwarm water.
  • Een (eet)lepel olie.
  • Eventueel voedingskleurstof of glitters. Natuurlijke kleurstoffen zoals rode bietensap, wortelsap of cacao kunnen ook.

Doe de bloem in een grote kom, maak een kuiltje en doe daar het zout in. Doe het water bij het zout en kneed tot een gladde massa. Als laatste voeg je de olie toe. Kneed door tot je er een bal van kunt maken. Als er scheurtjes in het deeg komen, dan is het deeg te droog. Voeg dan water toe. En voeg bloem toe als het deeg te nat is. Het deeg kan goed bewaren worden in een afgesloten plastic zak.

Met de deegroller, handjes, vormpjes, knoflookpers, plastic mesje enzovoorts kunnen nu de mooiste kunstwerken gemaakt worden!  

De kunstwerkjes kunnen het best in de oven gedroogd worden. Eerst op 100 en daarna op 125 graden. Let er op dat ze op het rooster liggen zodat ze aan alle kanten drogen. Afhankelijk van de grootte en dikte moeten de werkjes 1 tot 2 uur! in de oven. Om te controleren of ze goed gedroogd zijn, kun je er zachtjes op tikken. Bij een hol geluid is het kunstwerkje voldoende opgedroogd. Klinkt het geluid niet hol dat moet het nog wat langer drogen. Doe dit in de buitenlucht of met de föhn (om kleurverschil te voorkomen). Niet terug in de oven doen, dan kunnen ze gemakkelijk barsten of breken. Als je geen kleurstof gebruikt hebt, dan kunnen ze met plakkaatverf nog mooi geschilderd worden. Veel plezier en nog een fijne vakantie!